Vervanging wegdek en riool aan de Gerard Doustraat

We gaan aan het werk in het Franse gat. De verharding van zowel de voetpaden als van de weg zijn toe aan vervanging. En om wateroverlast in de buurt tegen te gaan komt er een hemelwaterriool. Ook willen we heel graag vergroenen in deze straat om zogenaamde ‘hittestress’ te verminderen. 

Wat gaan we doen?

In de Gerard Doustraat komt een reconstructie van de voetpaden en de rijbaan. Ook wordt er een extra regenwaterriool aangelegd om het overtollige regenwater uit de openbare ruimte af te voeren ter voorkoming van overstromingen. 

Daarnaast willen we deze straat meer vergroenen door voor woningen geveltuintjes te realiseren en door groene gevels te maken. Wat zijn groene gevels? De Gerard Doustraat is relatief smal en de parkeerplekken zijn door de hoge parkeerdruk ook nodig. Extra bomen planten is daarom onmogelijk. Wat wel kan is het plaatsen van palen en roosters waar klimplanten omheen groeien. Dit zorgt voor een groen beeld, zonder dat het ten koste gaat van de ruimte. 

De gemeente neemt het initiatief voor deze reconstructie. Er wordt hierbij samengewerkt met verschillende uitvoerende bedrijven.

Waarom doen we dit?

De wegen kunnen door deze ingrepen weer jaren mee en de wateroverlast hopen we te verminderen. Bovendien slaan we een slag rondom duurzaamheid met het nieuwe hemelwaterriool, doordat schoon hemelwater niet meer met afvalwater vanuit de huizen wordt vermengd en afgevoerd.

Daarnaast heeft groen in een straat veel positieve effecten. Groen in de buurt heeft een gezond effect op mensen, helpt tegen hitte in de zomer en het geeft extra leefruimte voor dieren. Wist u dat voldoende groen in de straat zorgt voor wel 5 graden temperatuurverschil? Wel zo prettig nu de zomers steeds warmer worden. 

Doe mee 

Op 16 december 2021 is in de Gerard Doustraat met bewoners gesproken over deze reconstructie. Daar zijn een aantal opties besproken waarbij de bewoners hun voorkeuren konden aangeven. De wensen van de bewoners worden meegenomen in de planvorming. 

Woon jij in de Gerard Doustraat en heb je na het lezen van dit bericht, toch nog vragen rondom de reconstructie, neem dan contact op met de wijkmanager of de projectleider Evelien Starreveld, evelien.starreveld@veenendaal.nl.

Het is ook mogelijk om nieuwe ideeën voor de omgeving van de Gerard Doustraat en omgeving met ons te delen. Als jij samen met je buren hiervoor ook zelf de handen uit de mouwen wil steken, dan kan de wijkmanager met jullie meedenken over het uitwerken en uitvoeren van de plannen.