Nieuw groen aan de Breukkruid

De bomen in het plantsoen aan de Breukkruid zijn helaas niet meer gezond en daarom wordt het groen gerenoveerd. Gemeente Veenendaal gaat verschillende nieuwe heesters en bomen neerzetten en de vakken worden vol gezet met mooie planten. 

Mee kiezen 

U kunt mee bepalen welke boomsoorten we gaan planten. We hebben twee verschillende ontwerpen gemaakt waartussen u kunt kiezen. Het ontwerp met de meeste stemmen gaan we aanplanten. De onderbeplanting is bij beide opties gelijk. 

Boomsoorten 

Bij de keuze van de soorten is rekening gehouden met ons veranderende klimaat en de biodiversiteit. Zo zorgen we goed voor de bijen en vlinders en doordat de gekozen boomsoorten beter tegen warmte kunnen, gedijen ze beter in de zomers van tegenwoordig. In het ontwerp zijn de boomkronen ingetekend zoals ze worden als de boom volgroeid is. 

Onderbeplanting 

Als beplanting onder de bomen komen er vakken van Japanse sierkwee (Chaenomeles) en een wintergroene kamperfoelie (Lonicera). Als accenten komen er kleine vakken met blauwbaard (Caryopteris) en een paar seringen. In het voorjaar zal de sierkwee rood bloeien, waarna de kamperfoelie en seringen het overnemen met wit en roze. In de zomer komt de blauwbaard in bloei met blauwe pluimen. 

Bomen optie 1 

Een mix van een Noorse Acer, roodbladige Prunus en een Koelreuteria met pluimbloemen in de zomer.

Groenplan optie 1 (pdf, 1 MB)

Bomen optie 2 

Een mix van een Acer, winterbloeiende Prunus en een Gleditsia die in het voorjaar uitloopt met bruinrood blad dat daarna pas groen kleurt. 

Groenplan optie 2 (pdf, 724 KB)