Buurtplantdag in wijk West zorgt voor ontmoeting

Inwoners aan het woord: Dik Rosendaal en Ria Suijdendorp vertellen over de behoefte aan groen in hun wijk.

Ontmoeting

Na de coronatijd was er in de buurt behoefte aan ontmoetingen. Die kwamen er met een boekenruil, stekjesruil, taartenwedstrijd, allerlei spelletjes voor de kinderen en vooral in gesprek gaan met oude en nieuwe buren. Iedereen bracht steeds wat lekkers en wat te drinken mee.

Daarop volgde een straatenquête: wat zou je willen, leuk vinden, nodig hebben en wat heb je voor vragen aan gemeente Veenendaal?

De uitkomst van de straatenquête bracht heel veel ideeën en de stappen die volgden waren: een buurt-WhatsApp, een kerstwandeling met gezamenlijk een welkomstkaart maken voor de Oekraïense nieuwe bewoners, een wandelclub, een leeskring en meer groen in de straat.

Plantjesdag

Dat groen kwam er door een ‘plantjesdag’ op zaterdag 22 april. Zo’n 40 bewoners staken de handen uit de mouwen.

Een paar overgebleven plantjes worden in een ‘kraamkamer’ bewaard zodat als er een van de perkjes een nieuw plantje nodig heeft, die direct vervangen kan worden. Plantjes planten is symbolisch. Zo maakten de bewoners van deze straat contact en werd er hartelijkheid geplant, zodat we niet alleen bij elkaar kunnen aanbellen voor nieuwe plantjes, maar ook voor een bakje koffie of een goed gesprek met ‘wat kan ik voor je doen, wat kan ik voor je zijn’.

De perkjes om de bomen zijn het middel, een vriendelijke straat is het doel.