
Goed idee? Werk het uit!
Heb je een goed idee of initiatief om je wijk of buurt te verbeteren? Werk het uit tot een bewonersinitiatief!
De uitwerking van je idee of initiatief tot een bewonersinitiatief regel je zelf. Maar, je hoeft het niet alleen te doen; er zijn vast buurtbewoners die willen helpen. En natuurlijk ondersteunt het wijkteam je met handige tips en tools en bij het maken van een goed plan.
Hoe werk je een initiatief uit?
Stap 1: Hou hier rekening mee
- Werk het plan uit. Zet in je plan de aanleiding, het doel, voor wie het bedoeld is, hoeveel het kost en welke spullen je nodig hebt.
- Is er draagvlak in de straat/ buurt?
- Staan de andere buurtbewoners achter het initiatief?
- Zijn er voldoende financiën en middelen? Zet bijvoorbeeld crowdfunding in of benader fondsen.
- Zijn er voldoende mensen en organisaties die helpen? Verzamel mensen en organisaties om je heen die helpen.
- Heb je gecontroleerd of je een vergunning nodig hebt op de website van de gemeente. Zo ja, vraag een vergunning aan.
Stap 2: Geld voor het initiatief
Wist je dat veel bewonersinitiatieven succesvol geld hebben opgehaald via fondsenwerving, sponsoring, crowdfunding en/of het wijkbudget? We helpen je graag met tips voor het financieren van jouw bewonersinitiatief!
Fondsen werven
In Nederland zijn er veel landelijke, regionale en/of lokale goede doelen-fondsen. Deze fondsen stellen voor bepaalde initiatieven geld of andere hulp beschikbaar. Naast geld draagt ondersteuning van een fonds ook bij aan een goede naam. En dat vergroot de kans op samenwerking met andere bewoners en organisaties. Fondsen werven kan best veel tijd in beslag nemen. Verzamel mensen om je heen die je helpen.
- Rabobank Vallei en Rijn
- Lokaal Veenendaal Fonds
- Jantje Beton (initiatief aanmelden in de periode van 1 september tot 1 november)
- Kern met Pit (initiatief aanmelden in de periode van 1 september/tot 30 november)
- VSB fonds
- Stichting Doen
- Stadmakers fonds
Via internet zijn nog veel meer fondsen te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op www.fondseninnederland.nl/fondsen.
Sponsoring
Bij sponsoring organiseer je een actie met als doel geld op te halen voor je initiatief. Denk aan een actie zoals een verloting waarbij je lootjes verkoopt, een sponsorloop, verkopen van producten huis-aan-huis of het organiseren van een braderie of rommelmarkt. Er zijn veel meer acties te verzinnen. Benader bedrijven voor je actie en vraag om ondersteuning in de vorm van geld of prijzen. De sponsoringsactie zorgt ook voor bekendheid en betrokkenheid van buurtbewoners en bedrijven bij jouw bewonersinitiatief.
Crowdfunding
Bij crowdfunding financieren meerdere mensen, vaak particulieren en buurtbewoners, jouw initiatief via een online platform. Je plaatst je initiatief inclusief het benodigde bedrag op een crowdfunding website. Vervolgens start je een campagne om de crowdfundingsactie bekend te maken, bijvoorbeeld door het inzetten van social media of het verspreiden van flyers. In de actie vraag je mensen om te doneren. Als het gevraagde bedrag gehaald is, wordt het uitgekeerd en kan je verder met het uitwerken van het initiatief.
Op crowdfundingsplatforms vind je handige tips en stappenplannen om een succesvolle crowdfunding op te zetten. Let ook op de voorwaarden: soms vraagt het crowdfundingsplatform een percentage van de totale opbrengst. Kijk op crowdfundingsplatforms, bijvoorbeeld alles geven of voor je buurt.
Wijkbudget
De gemeente Veenendaal kan geld uit het wijkbudget beschikbaar stellen voor jouw idee. Je idee moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het bewonersinitiatief:
- draagt bij aan de leefbaarheid of sociale cohesie van de wijk;
- is van belang voor of komt ten goede aan een groep bewoners en niet aan één bewoner;
- wordt voor een groot deel aantoonbaar door bewoners uitgevoerd (bewoners voor bewoners);
- heeft als het om een bijeenkomst of evenement gaat ook een sociale activiteit;
- kent geen commercieel winstoogmerk.
Stap 3: Initiatief op de website
Is het plan klaar, het geld geregeld en gaat het gebeuren? Zorg er dan voor dat je wijk- en buurtbewoners ook weten van je initiatief.
Het initiatievenloket
Wil je graag wat hulp bij de uitwerking van je idee? Bespreek jouw idee met het wijkteam en Veens Welzijn. Elk wijkteam heeft eenmaal per week spreekuur en dat is ook gelijk het Initiatievenloket.
Kom eens praten, maak een afspraak.
Kom langs bij je wijkteam
Kom naar het Initiatievencafé
Het wijkteam organiseert samen met Veens Welzijn eens in het kwartaal een Initiatievencafé. We combineren een drankje en een hapje met een inspirerende workshop of informatie. Zo wisselen we ideeën, kennis en ervaring uit voor nog meer succesvolle bewonersinitiatieven. Vanwege corona is er nu geen initiatievencafe.
